Zuren en basen 1

Acid-Alkaline

De zuur-basen-theorie. Het lijkt wel of alle natuurartsen en -therapeuten in Nederland lijden aan dit alternatieve dogma. Allemaal praten ze elkaar na, net zo goed als reguliere artsen dat doen over verzadigd vet en cholesterol.

De twee redenaties op een rijtje en hun overeenkomsten:

Regulier zegt dat verzadigd vet en cholesterol hart- en vaatziekten veroorzaken, omdat ze je aders verstoppen. Aanbevolen wordt een voedingspatroon dat rijk is aan koolhydraten, liefst uit granen, met zo weinig mogelijk dierlijke vetten en cholesterol. Een nagenoeg vegetarisch eetpatroon dus, gebaseerd op suiker als brandstof.

Alternatief zegt dat ziekte verzuring is en dat we er dus verstandig aan doen om een overwegend basisch voedingspatroon aan te houden, waarbij we verzurende voedingsmiddelen drastisch beperken. Granen zijn verzurend, dus deze worden ook vaak teruggebracht, maar daarnaast opnieuw dierlijke vetten en cholesterol. Koolhydraten uit groente en fruit worden warm aanbevolen, omdat deze basisch zijn. Een nagenoeg vegetarisch eetpatroon dus, dat gebaseerd is op suiker als brandstof.

Zie je de overeenkomsten? Vanuit verschillende redenaties komt men beide uit op het zo veel mogelijk vermijden van dierlijke voeding. Laten we nu gaan kijken naar de evolutie, traditie, historie en anatomie van de mens. We komen dan tot de onvermijdelijke conclusie dat de mens zich miljoenen jaren grotendeels of zelfs vrijwel geheel heeft gevoed met dierlijke voeding. Volgens de regulieren zouden we dus massaal aan hart- en vaatziekten moeten zijn gestorven. Volgens de alternatieven zouden we met z’n allen volledig verzuurd hebben moeten zijn. Maar nee, we hebben het aan onze vleesetende voorouders te danken dat jij en ik hier nu nog zijn. En met ons bijna 7 miljard anderen!

Er is dus overweldigend historisch bewijs dat de consumptie van dierlijke voeding al van het begin der mensheid leidt tot vruchtbaarheid en voortplanting. Hoeveel vegetarische of veganistische volkeren ken jij die zich vijf achtereenvolgende generaties in goede gezondheid voort hebben weten te planten? Die zijn er niet, want al die verzadigd vet- en cholesterolarme en basische voeding maakt namelijk onvruchtbaar!

Het is ook zo logisch als wat. Waarom zijn we pas zo’n 10.000 jaar geleden landbouwers geworden en granen gaan verbouwen en vee gaan houden? Kwamen we niet eerder op het idee? Nee, we beleefden de ene ijstijd na de andere en er was geen plant te bekennen onder die sneeuw en dat ijs waar wij met onze handen bij konden (we hebben geen klauwen om te graven). Er waren wel planteneters (dieren) met natuurlijk ‘gereedschap’ en wij volgden de kuddes en joegen op hen. Wij zijn geen vegetariërs, wij eten ze! We waren opportunisten en als er wel sprake was van plantengroei aten we ook plantaardige voeding, het is maar net wat er op ons pad kwam. Daarom ook zijn we, nadat de aarde opwarmde, landbouwers en veehouders geworden, dit leverde ons een evolutionair voordeel op. Ons volledige spijsverteringsstelsel is ingesteld op een omnivore (opportunistische) eetstijl. De hoofdmoot van onze voeding is echter heel lang dierlijk geweest met aanvullend plantaardige voeding. Vandaar dat we jager-verzamelaars waren, met het woord ‘jager’ voorop.

Als dit onze evolutionaire achtergrond is, dan kun je noch het reguliere dogma dat zich tegen verzadigd vet en cholesterol keert, noch het alternatieve dogma dat zich tegen zuurvormende voeding keert, hoog houden. Je kunt simpelweg niet met een pH-meter bepalen of een voedingsmiddel gezond is of niet, dat is absurd. pH staat trouwens voor potential of hydrogen, de dichtheid van waterstof. Waterstof is zuurvormend. Hoe meer waterstof een voedingsmiddel bevat, hoe lager de pH is. En dit is waar de alternatieve en reguliere theorie samenkomen en waaruit pijnlijk duidelijk wordt dat dit twee kanten van dezelfde dogmatische medaille zijn. Verzadigd vet is namelijk verzadigd omdat het rijk is aan…waterstof. Ons lichaam draait echter op het zuurvormende waterstof en het basische zuurstof. Het zeer evenwichtige waterstofperoxidemolecuul laat dit mooi zien: H2O2, twee moleculen waterstof en twee moleculen zuurstof. Dit lichaamseigen molecuul geeft aan dat beide van evenveel belang zijn.

Westonaprice2Sterker nog, de natuur geeft de voorkeur aan zuurvormend boven basisch/ Om een goede bottenstructuur te behouden hebben we calcium en fosfor nodig. Calcium is basisch en fosfor is zuurvormend. Weston Price toonde aan dat we dagelijks twee gram fosfor nodig hebben en anderhalve gram calcium. Meer zuren dan basen dus. Vroeger spraken doktoren ook niet van een zuur-basenbalans, maar van een calcium-fosforbalans. Dat was veel beter, want daarmee werd het belang van beide mineralen erkend. Door de pH-meter te hanteren zijn we fosforrijke voedingsmiddelen gaan veroordelen vanwege hun zuurgraad, een ernstige denkfout! Want welke voedingmiddelen blijken rijk te zijn aan fosfor? Juist ja, dierlijke producten!

We weten ook dat de basis van zout natriumchloride is. Natrium is basisch en chloride is zuurvormend. Hoe zijn die twee verdeeld in Keltisch zeezout? Ongeveer 30% natrium en ongeveer 60% chloride, opnieuw een balans in het voordeel van zuur! Dat chloride is van levensbelang, aangezien het een van de weinige voedingsbronnen is van maagzuur, hydrochloor (HCl), twee zuren die samen zoutzuur vormen en een bijzonder zure pH horen te hebben van 2 of lager! Hoe verklaren de alternatieven eigenlijk dat ons speeksel basisch hoort te zijn, ons maagzuur zuur, onze urine licht zurig, onze huid eveneens licht zurig en ons bloed licht basisch? Zou het kunnen dat er verschillende systemen in ons lichaam zijn die gebaat zijn bij zowel een zure als een basische omgeving en dat beide even belangrijk zijn?

De natuur bedient zich op elektromagnetisch niveau van positieve en negatieve ionen. De positieve lading bevordert afbraak, de negatieve bevordert opbouw. Opnieuw zijn beide even belangrijk. De cyclus van de natuur is voortdurende opbouw en afbraak, leven en dood. Celvernieuwing zou zonder dit proces niet mogelijk zijn. Ziekte moet gezien worden als meer afbraak dan opbouw en dus meer positieve dan negatieve ionen. En nou komt-ie: vertaald naar zuren en basen zijn zuren negatief geladen en basen positief. Met andere woorden, zuren bevorderen opbouw en basen bevorderen afbraak. Vetten en eiwitten zijn bouwstoffen. De voorlopers van eiwitten zijn aminozuren, vetten geven ons vetzuren. Onze ultieme bouwstenen, ons DNA en RNA, zijn zuren: desoxyribonucleïnezuur en ribonucleïnezuur. En wat te denken van de kern van onze cellen, die nucleinezuur bevatten?

Vind je het gek dat je dus meer fosfor nodig hebt dan calcium voor gezonde en sterke botten? Vind je het gek dat er meer chloride dan natrium in zout zit? De natuur staat altijd aan de kant van opbouw boven afbraak, wanmt het woord ‘natuur’ betekent ‘geboorte’. Wie dus overwegend basisch eet, eet dus overwegend positieve, afbrekende ionen. Het mooie van het evenwichtige H2O2-molecuul is dat dit uiteenvalt in je lichaam in waterstof en zuurstof en dat het lichaam op basis daarvan zelf kan bijsturen richting zuur of basisch daar waar nodig.

Hopelijk wordt je nu duidelijk waarom we geen enkele simplistische theorie voor zoete koek moeten slikken, of deze nu uit reguliere of uit alternatieve hoek komt. Je lichaam weet zelf heel goed wat het moet doen met VOLLEDIGE en VOLWAARDIGE voeding, je hoeft je totaal niet bezig te houden met  de zuurgraad van je voeding.

 

Top