Lichaamsgewicht

when-did-this-become-hotter-than-thisfuck-society-this-is-more-attractive-than-this

Bovenstaande afbeeldingen maken duidelijk dat we ons huidige schoonheidsideaal moeten herzien. Sinds wanneer zijn hedendaagse graatmagere en anorexische modellen aantrekkelijker geworden dan de wulpse en weelderige modellen van de jaren 1950 en daarvoor?

Vrouwen horen rondingen te hebben en niet het kaarsrechte, gespierde figuur van mannen. Een vrouwenlichaam hoort uit dubbel zo veel vet te bestaan als een mannenlichaam! Vrouwen opgelet: vet is niet alleen goed in je lichaam, maar ook op je lichaam. Ik heb het hier niet over overtollig buikvet, maar vooral vet op de heupen, borsten en billen. Het is dit vet waarmee baby’s zich voeden. Dit is ook de reden waarom mannen op vrouwelijke rondingen vallen, want het is een teken van vruchtbaarheid.

Zoals je ziet beschikte Marilyn Monroe volop over rondingen – en op precies de juiste plaats! Wil je weten wat ze at voor haar figuur? Lees dit maar eens:

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/if-you-are-what-you-eat-you-wont-believe-marilyn-monroes-diet/

Je leest het goed: haar ontbijt bestond uit twee rauwe eieren in rauwe melk en haar avondeten bestond uit vlees met groenten (niet andersom) en geen graanproducten! Ook interessant om te lezen is dat ze slechts aan milde lichaamsbeweging deed, in plaats van zich af te beulen in een fitnessruimte of zich suf te joggen. Goed doorvoed is sexy!

Vandaag de dag drukken we het ideale gewicht uit in een cijfer dat we BMI (Body Mass Index) noemen. Dit is eenvoudig te berekenen door je gewicht te delen door je lengte en dan nogmaals door je lengte. Laat ik mezelf als voorbeeld nemen. Ik ben 1.78 m lang en weeg momenteel 83 kilo. Mijn BMI komt dus neer op 83 :1.78:1.78, wat een BMI van 26 oplevert. Volgens de geldende norm hebben we een gezond lichaamsgewicht als onze BMI minimaal 20 en maximaal 25 bedraagt. Tussen de 26 en 30 wordt beschouwd als ‘licht overgewicht’ en een BMI van boven de 30 betekent ‘zwaar overgewicht’ of ‘obesitas’. Met dat laatste ben ik het eens. Maar volgens deze norm heb ik licht overgewicht. Ik zie er echter slank, maar goed doorvoed uit. De reden hiervoor is dat ik op basis van de bouwstoffen (dierlijke vetten en eiwitten) in mijn voedingspatroon vetten als brandstof ben gaan gebruiken en meer magere lichaamsmassa ben gaan aanmaken in de vorm van zwaardere spieren en botten, die verantwoordelijk zijn voor mijn BMI van boven de 25, de gangbare bovengrens. Wie wil er nu niet stevige botten en spieren hebben en tegelijkertijd vet verbranden? Van vet word je niet vet, als je lichaam maar in staat is om vet te gebruiken als brandstof!

Laat je dus niets aanpraten, vooral jullie vrouwen niet. Er is ontzettend veel te doen rondom overgewicht, maar er wordt niet of nauwelijks iets gezegd door de ‘deskundigen’ over ondergewicht. Zoals je in de afbeeldingen hierboven kunt zien is ondergewicht de norm geworden. Dit gaat tegenwoordig door voor ‘mooi slank’ en ‘gezond’. En je vraagt je nog steeds af waarom anorexia, boulimia en andere eetstoornissen sinds de jaren 1980 zo schrikbarend zijn toegenomen, niet alleen onder meisjes en vrouwen maar nu ook steeds vaker onder jongens en mannen? Ondergewicht is de norm geworden voor schoonheid en gezondheid. Het tegendeel is waar: je kunt beter iets over hebben dan tekortkomen. De natuur kent twee energie├źn, die van schaarste en die van overvloed. Schaarste is tekorten en gebreken, overvloed is reserves. Beter het laatste dan het eerste, want dat vergroot je overlevingskansen. Mocht er om wat voor reden dan ook in onze samenleving ooit voedselschaarste ontstaan, dan zijn het de afgetrainde wasbordjes die het eerst eraan gaan, want die beschikken over geen enkele vetreserves!

Ik beschouw de huidige BMI-ondergrens van 20 als ondergewicht. Op basis van het juiste voedingspatroon – dus niet op basis van opgeslagen buikvet door een hoge consumptie van koolhydraten, zetmeel en suikers – zou je eerder moeten streven naar een ondergrens van 25 (de huidige bovengrens). Er is niets mis met een BMI tussen de 25 en de 30 en laat niemand anders je iets wijsmaken!

 

Top