Lichaamsbeweging

Sinds de jaren 1980 luidt het motto van de overheid: eet minder, beweeg meer. De media hielp volop mee om deze boodschap te verspreiden. Ik herinner me nog dat de zangeressen Olivia Newton John en Diana Ross met nummers aankwamen als Physical en Muscles (zie videoclips hieronder).


JaneFondaWorkout.Front.JPGDe Amerikaanse actrice Jane Fonda gooide er nog een schepje bovenop met haar Workout-boeken en video’s, waarin ze je aanmoedigde “go for the burn”. Je moest de pijngrens op gaan zoeken, pijn is fijn! Je moet er tenslotte wel iets voor over hebben om er gezond en fit uit te zien, nietwaar? En dus deden hordes meisjes en vrouwen ineens aan ‘aerobics’, compleet met foeilijke beenwarmers en zweetbandjes.

Uit het niets werd joggen eveneens populair. In Amerika was de man die joggen populair maakte Jim Fixx. In 1984 kwam Fixx plotsklaps te overlijden aan een hartaanval – tijdens het joggen! Het heeft aan de wereldwijde populariteit van joggen sindsdien niets afgedaan. Toch tekent er zich een steeds duidelijker beeld af: een groeiend aantal amateursporters en topsporters valt plotseling dood neer aan een hartaanval tijdens het sporten! Hoe gezond is lichaambeweging eigenlijk?

In de wilde natuur is verspilling van energie contraproductief. Alles in de natuur draait om behoud van energie. De natuur kent het tegenovergestelde motto dat onze overheid propageert: eet meer, beweeg minder! Een jager besluipt zijn prooi en probeert zo dicht mogelijk erbij in de buurt te komen, om vervolgens een snelle sprint te trekken, in de hoop dat hij raak gooit met zijn speer. Je ziet jagers niet als een dolle achter hun prooi aan rennen (joggen). Is de jacht succesvol, dan zie je jager-verzamelaars geen calorieën tellen. Integendeel, ze schrokken zich vol, want je weet immers niet of je de volgende dag opnieuw te eten hebt. En na een goed maal is het goed rusten. Weet je wat de gemiddelde werkdag was van een jager-verzamelaar? Minder dan vijf uur! Dit betekent overigens ook meer vrije tijd die in sociale kring kon worden doorgebracht.

Geen jager-verzamelaar die het in zijn hoofd haalde om te gaan cardio-fitnessen of power-liften, dit is allemaal energieverspilling in plaats van energiebehoud! Bovendien zijn dergelijke vormen van lichaamsbeweging anaëroob, hetgeen betekent dat ze meer zuurstof onttrekken aan je spieren dan er op dat moment via de ademhaling naar je spieren toe gaat. Wanneer spiercellen anaëroob worden, gaan ze glucose uit de bloedstroom fermenteren (vergisten), waardoor er melkzuur wordt gevormd. Je krijgt dan spierpijn, als gevolg van ‘zure spieren’, iets wat we denk ik allemaal wel kennen. Hoe slim is het om je cellen zuurstof te onthouden en te laten verzuren? Wist je dat kanker volgens hetzelfde principe ontstaat, nl. celverstikking (zuurstoftekort) en melkzuurfermentatie van glucose? Inmiddels krijgt bijna 1 op de 2 Nederlanders kanker!

Wij mensen volgden van oorsprong als nomaden kuddes plantenetende dieren en joegen op hen. We zijn dus geboren wandelaars en trokken slechts korte sprints. En alle vormen van lichaamsbeweging werden beoefend in een aërobe (zuurstofrijke), natuurlijke omgeving. Milde, aërobe lichaamsbeweging dus. We hoeven onszelf helemaal niet af te beulen en met stappentellers of hartslagmeters te werken, allemaal opgefokte onzin. “Maar ik ontspan zo goed door te sporten,” zul je misschien wel zeggen. Maar is het werkelijk ontspanning? Als je een flink aantal kilometers gaat joggen, kun je de zogenaamde ‘runners’ high’ bereiken. Dit is een endorfinestoot die je ervaart, net als je op het punt staat om aan pijn en uitputting te bezwijken. Wat gebeurt daar precies? Vanuit het perspectief van je lichaam zit je in de vluchtstand, een stressreactie! Je lijf weet niet beter of er zit een sabeltandtijger op je hielen, die je maar niet kan ontlopen. Je mag dan geen pijn of uitputting ervaren en dus beloont je lichaam je met endorfines voor het feit dat je doorgaat en niet opgeeft. Fanatieke sporters raken hierdoor verslaafd aan hun eigen chemicaliën – die krachtiger zijn dan heroïne! Hierdoor krijgen ze de illusie van ontspanning, terwijl het in werkelijkheid een stressrespons is en dus spanning. Geen wonder dat intensief sporten kan leiden tot plotseling hartfalen!

De ‘experts’ hebben van ons calorietellende neuroten gemaakt, die zichzelf lichamelijk afbeulen, een extreem ongezond en vooral onnatuurlijk patroon. Het brengt je in een staat van uithongering en uitputting. Dit is onzinnig en onnodig. Gebruik je gezond verstand en eet en beweeg als je voorouders. Hoe meer koolhydraten, zetmeel en suikers je eet, hoe onrustiger je wordt en hoe groter de aandrang wordt om te bewegen om de suikers te verbranden. Hoe meer je je voedingspatroon baseert op dierlijke vetten en eiwitten, hoe rustiger je wordt en hoe kleiner de behoefte is aan overmatige lichaamsbeweging. Je verbrandt dan automatisch vet, zonder er ook maar een stap voor hoeven te verzetten. Ook maak je automatisch spiermassa aan, zonder ervoor speciaal te hoeven trainen.

Heel belangrijk: koppel voeding en lichaamsbeweging niet aan een schuldgevoel! Je hoeft je helemaal niet schuldig te voelen, omdat je elke dag eet alsof het kerstmis is en omdat je lekker rustig aandoet qua lichaamsbeweging. Schuld is stress en kan zeer dwangmatig uitwerken. Goh, waar zouden nou toch al die eetstoornissen vandaan komen die we sinds de jaren 1980 zoveel zijn gaan zien? Onthoud dat eten en bewegen nooit een obsessie mag worden, het moet een feestje voor je lichaam en geest zijn!

 

 

 

 

Top